8 důvodů, proč chodit na tai-ČI, ČI-kung ČI jógu

8 důvodů, proč chodit na tai-ČI, ČI-kung ČI jógu

Máte zájem vyzkoušet stovkami let ověřený způsob prevence a rozvíjení celkového zdraví, který by vás navíc nenásilnou formou uvedl do světa východní filosofie a tradiční medicíny? Pak jsou jóga, tai-chi a čchi-kung pro vás jako stvořené!

Spojení moderního a starověkého světa
Tato cvičení nejsou pouze tradice, které se předávají z generace na generaci. V dnešní době se stále více lidí obrací k těmto starobylým praktikám, aby našli klid uprostřed moderního života. Tyto techniky kombinují tisíce let starou moudrost s dnešním poznáním o zdraví a pohodlí. Díky nim můžeme lépe pochopit tajemství našeho těla a mysli.

Rozvoj "Body Intelligence"
Cvičení není jen o pohybu, ale také o hlubokém porozumění vlastnímu tělu. Když cvičíme, učíme se poslouchat signály, které nám naše tělo posílá. Toto "vědomí těla" nám pomáhá lépe rozumět svým potřebám, reagovat na stres a dosahovat větší harmonie v životě. Je to cesta k hlubšímu propojení mysli, těla a duše.

Podpora kreativity
Opakování pohybů není pouze fyzické cvičení. Když se ponoříme do rytmu a plynutí pohybu, můžeme dosáhnout stavu klidu a pohody. Toto je ideální podmínka pro rozvíjení kreativity, kdy naše mysl může volně tvořit a objevovat nové myšlenky. Umožňuje nám to také odpojit se od každodenních starostí a znovu se napojit na svou vnitřní esenci.

Podpora pohybu jako životního principu

Pravidelná praxe ve vás zaručeně rozproudí pohyb - pohyb jako princip života. Tato hybná síla se ve vás bude hromadit a bude se chtít postupně projevit i mimo cvičební sál. Pak se dají mnohé věci (problémy/výzvy/ touhy) ve vašem životě do pohybu. 

Nejde o nic magického, zkrátka takto to funguje, pokud uznáte základní princip východního učení, jímž je pohyb. Jak píše ve své knize Bea Luby: „Jestli neumíš běhat, pak kráčej. Jestli neumíš kráčet, pak se alespoň zkus plazit. Jenom nikdy nezůstávej na jednom místě!“

Regenerace a posilování kloubů

Klouby jsou často zanedbávány, ačkoli jsou klíčové pro naši pohyblivost a celkovou pohodu. Tato cvičení nabízejí sérii cviků, které se zaměřují na rozložení napětí a posílení kloubů. Díky tomu můžeme dosáhnout větší flexibility a snížit riziko zranění.

Setkání s podobně smýšlejícími lidmi
Když se zapojíme do komunity lidí, kteří praktikují jógu, tai-chi nebo čchi-kung, nejenže získáme nové přátele, výměna zkušeností a učení se od ostatních je také neocenitelným zdrojem inspirace a motivace.

Snadná aplikace doma
Ačkoli je skvělé cvičit v skupině, základní principy těchto cvičení můžete snadno aplikovat i doma. Stačí jen pár minut denně k tomu, abyste pocítili hmatatelné výsledky, jak ve fyzickém, tak v mentálním zdraví.

Kombinace pohybu a meditace
Nejde jen o fyzický pohyb. Je to také forma meditace, kde se učíme být v přítomném okamžiku, soustředit se na své dýchání a pohyb. Tímto způsobem můžeme dosáhnout hlubšího spojení mezi tělem a myslí.

Doporučujeme